Geçmiş dönemde durdurulan tüm metro yatırımlarını yeniden başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), inşaatı devam eden 10 raylı sistem projesiyle bir dünya rekoruna imza attı. Başlatılacak yeni projeyle, raylı sistemler açısından en çok ihmal edilen şehrin batı yakası da metroya kavuşacak.
2017 yılında ihalesi yapılıp inşaatına hiç başlanmayan Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metrosu’nda proje ve yer teslim sorunları yeni dönemde çözüldü. Kabataş’a uzatma çalışmaları sürdürülen Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun devamı olacak proje tamamlandığında; Kabataş’tan trene binen bir İstanbullu, Esenyurt’a kadar hızlı, konforlu ve güvenli bir yolculuk yapma imkanına sahip olacak.
Mahmutbey-Esenyurt Arası 28 Dakikaya Düşecek
Mahmutbey-Esenyurt Metrosu ile Kabataş-Mahmutbey Metrosu’nun Kabataş kısmı bittiğinde, Esenyurt Meydan-Mahmutbey arası yolculuk süresi 28 dakikaya düşecek. Esenyurt-Mecidiyeköy arası 60 dakika, Esenyurt-Kabataş arasındaki 42.6 km’lik yol ise 67 dakika sürecek. Hat tamamlandığında Esenyurt-Kabataş arasında günlük 1.4 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye sahip olacak.
İlk Etapta 7 Km’lik Kısmı Yapılacak
Şehrin batısında metroya erişimi olmayan 3,5 milyondan fazla nüfusa hizmet verecek olan 11 istasyonlu 18 km’lik hattın, ilk etapta 4 istasyon ve 7 km’lik ilk kısmı yapılacak. Mahmutbey -Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne kadar gidecek ilk etabın, 2024 yılında hizmete alınması hedefleniyor. Ardından, metro Bahçeşehir ve Esenyurt’a kadar devam ettirilecek. Birçok noktada diğer metrolarla entegre olacak hatta, çok yoğun bir yolculuk talebi olması bekleniyor.
Entegrasyon Noktaları
Mahmutbey-Esenyurt Metrosu Kabataş-Mahmutbey Metrosu’nun Mahmutbey İstasyonundan başlayacak. Mehmet Akif, Halkalı Toplu Konut, Temapark, Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi, Tahtakale, Ispartakule, Bahçeşehir, Esenkent ve Ardıçlı’dan geçerek Esenyurt Meydan’a ulaşacak.
Hat Mahmutbey istasyonunda Kirazlı –Kayaşehir Metrosuı ile Mehmet Akif istasyonunda Ataköy-İkitelli-Olimpiyatköy Metrosu ile Temapark istasyonunda ise Halkalı – İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı ile entegre olacak. Ayrıca, hatta ilerleyen dönemlerde Esenyurt Belediye ve Saadetdere İstasyonlarının eklenerek yapımı planlanan Beylikdüzü – Sefaköy – İncirli Metro hattına da entegre edilmesi planlanıyor.
Pzt | Sa | Çar | Per | Cu | Cmt | Pzr |
---|---|---|---|---|---|---|
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 01 |
02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 |
09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 |