ABD’de Mortgage Faizleri 2000’den Bu Yana En Yüksek Seviyede

Amerika Birleşik resimlerinde (ABD) 30 yıllık vadeli ipotek (konut kredisi) faiz oranları, Aralık 2000’den bu yana yıllık seviyelere ulaşarak endişe veren bir üretim geldi. Geçtiğimiz hafta yayınlanan verilere göre, ortalama faiz oranları yüzde 7,31’e yükseldi. Bu durum, ipotek başvurularının düşüş trendinin devam etmesine yol açtı.

Mortgage Bankalar Birliği’nin (MBA) açıkladığı verilere göre, 18 Ağustos ile son haftada yapılan ipotek başvuruları bir önceki haftaya göre yüzde 4,2 azaldı. 30 yıl vadeli ipotek faiz oranı ise yüzde 7,16’dan yüzde 7,31’e yükseldi. Aynı dönemde 15 yıl vadeli ipotek faiz oranı da yüzde 6,57’den yüzde 6,72’ye çıktı.

MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, hazine getirilerinin artmaya devam ettiğine dikkat çekerek, “Bu artış, geçen hafta ipotek faiz oranlarını yükseltti ve 30 yıllık faiz oranı Aralık 2000’den bu yana en yüksek artışla çıktı.” açıklamasını yaptı. Ancak yüksek faiz oranları ve satın alma gücündeki zayıflama nedeniyle ipotek başvurularının Nisan 1995’ten bu yana en düşük seviyeye gerilediğini belirtti. Ayrıca, düşük konut arzının birçok pazarda ev fiyatlarının yüksek oranda karşılandığını ve bu durumun konut satın almak isteyenlerin güçlerini artırdığını vurguladı.

Bu durum, ABD konut piyasasının karşılaştığı bir görünüm olarak görülüyor. Yüksek faizler ve limitli konut arzı, konut alıcılarının karşılaşmasını engelleyen genel ekonomik görünümü sürdürebilir.