Gayrimenkul Değerleme Alanında Özel Hukuk Tüzel Kişi Bilirkişiliği Ülke Genelinde Başladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gayrimenkul değerleme süreçlerinde özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliği uygulamasının bugün itibarıyla ülke genelinde başlatıldığını duyurdu.

Tunç, Ankara 34. İcra Müdürlüğü’nde düzenlenen taşınmaz değerleme alanındaki özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliği uygulama programında yaptığı konuşmada, özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliğinin daha önce Ankara, Antalya ve İstanbul’da pilot olarak denendiğini ve bu programın artık ülke geneline yayıldığını belirtti. Bilirkişilik Kanunu’nun gözden geçirildiğini ve tüzel kişilerin de artık bilirkişi olarak atanabileceğini vurgulayan Tunç, bilirkişilik sürecinin yargı açısından kritik bir rol oynadığını ve mahkemelerin teknik ve uzmanlık gerektiren konularda bilirkişilere danıştığını ifade etti.

Tunç ayrıca, bilirkişilik müessesesine verdikleri önemi vurgulayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nda bilirkişilik konusuna vurgu yapıldığını ve özel hukuk tüzel kişilerinin bilirkişi olmalarına yönelik hedeflerin belirlendiğini söyledi. Ayrıca Yargı Reformu Strateji Belgeleri’nde de bu yönde hedeflerin bulunduğuna dikkat çekti.

Bakan Tunç, pilot uygulamanın olumlu sonuçlar verdiğini ve ek rapor ihtiyacının azaldığını belirterek, bu durumun yargının daha hızlı ve etkili işlemesine katkı sağladığını söyledi. Önümüzdeki aylarda muhasebe ve araç değerleme alanlarında da aynı uygulamanın başlayacağını belirtti.

Vakıf Gayrimenkul Değerleme A.Ş Genel Müdürü Hasan Emre ise özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliği pilot uygulamasının 2020 yılında başladığını ve bu süreçte 4 bin 769 rapor sunduklarını ifade etti. Hazırladıkları raporların hata payının yüzde 1’in altında olduğunu ve kısa sürede teslim edildiğini belirten Emre, uygulamanın etkinliğini vurguladı.