Ticari gayrimenkul piyasasında fiyatların reel bazda gerilemesi dikkat çekiyor. 2024’ün üçüncü çeyreğinde, ticari gayrimenkul fiyatları yıllık bazda nominal olarak yüzde 44 artış kaydederken, reel olarak yüzde 6,5 oranında düşüş görüldü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi (TGFE) verilerini yayınladı. Buna göre, TGFE bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,8, yıllık bazda nominal olarak yüzde 44,1 artarken, reel bazda yıllık olarak yüzde 6,5 azaldı.
Dükkan Fiyat Endeksi, 2024’ün üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,5 artış gösterdi. Yıllık bazda ise nominal olarak yüzde 45,2 oranında artarken, reel olarak yüzde 5,8 oranında geriledi.
Ofis Fiyat Endeksi ise aynı dönemde bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,5 artış kaydetti. Ancak yıllık bazda nominal olarak yüzde 38,4 artarken, reel bazda yüzde 10,2 oranında düşüş yaşandı.
Türkiye genelinde özellikle büyük şehirlerde ticari gayrimenkul fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. 2024’ün üçüncü çeyreği itibariyle TGFE, bir önceki çeyreğe göre İstanbul’da yüzde 5,5, Ankara’da yüzde 8,1 ve İzmir’de yüzde 8,2 oranında artış gösterdi.
Yıllık bazda ise İstanbul’da nominal artış yüzde 32, Ankara’da yüzde 55,6 ve İzmir’de yüzde 44,8 olarak kaydedildi. Reel bazda ise düşüş devam ediyor.
Uzmanlar, ticari gayrimenkul fiyatlarındaki bu dalgalanmaların çeşitli ekonomik faktörlerden kaynaklandığını belirtirken, piyasanın geleceğine yönelik belirsizliklerin devam ettiğine işaret ediyor. Özellikle büyük şehirlerdeki fiyat hareketleri, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor.