Yabancılara Konut Satışında Değerleme Zorunluluğu Başladı

Yabancı ülke vatandaşlarına yapılan gayrimenkul satış işlemlerinde taşınmaz değerleme raporu şartı geldi. 4 Mart 2019 tarihinden itibaren geçerli olan düzenleme ile yabancıların karşılaşması olası yüksek fiyatlandırma ve inşaat sektöründeki vergi kaybının önlenmesi hedefleniyor.

Yabancıya konut satışında değerleme zorunluluğuyla ilgili genelge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından yayınlanarak yürürlüğe girdi. Genelge uyarınca; yabancı uyruklu kişilerin alıcı veya satıcı olarak taraf olduğu tüm alım satım işlemlerinde gayrimenkulün piyasa değerini ifade eden gayrimenkul değerleme raporu bulunması zorunlu hale geldi.

Yabancılar için Gayrimenkul Değerleme Raporu uygulaması vatandaşlık başvurusu için yapılan emlak işlemlerinde yürürlüğe girmişti. TKGM’nin son düzenlemesiyle uygulamanın kapsamı genişletildi ve bu zorunluluk bütün yabancıya emlak satışlarına getirilmiş oldu.

Gayrimenkul Değerleme Raporu 3 Ay Geçerli

4 Mart 2019 tarihi itibariyle; yetkili şirketler tarafından hazırlanan gayrimenkul değerleme raporları düzenlendiği tarihten itibaren 3 ay geçerli olacak ve alım satım işlemlerinde kullanılabilecek. Eğer üç aylık süreçte gayirmenkulün değerini etkileyecek bir değişiklik gerçekleşirse yeni bir gayrimenkul değerleme raporu alınması zorunlu hale geldi. İnşaatı devam eden taşınmazların ise tamamlandıktan sonra oluşacak değer üzerinden hesaplaması yapılacak. Belirtilen satış değeri, gayrimenkul değerleme raporunda yazan tutardan aşağıda olamayacak fakat daha yüksekse, satışa söz konusu bedel beyan edildiği şekilde yazılacak. Önceki dönemde olduğu gibi Gayrimenkul değerleme raporları SPK lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından hazırlanmaya devam edecek.

Gayrimenkul Değerleme Raporu Zorunluluğunun Kapsamı Genişleyecek

Şubat ayı başında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde değerleme faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek amacıyla “Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı” kurulmuştu. 2022’den itibaren tüm Türkiye’deki gayrimenkul satışlarında değerleme raporunun zorunlu olması öngörülüyor. Rapor zorunluluğu daha kısıtlı olan yabancıya satışlarda pilot olarak uygulanıyor.

Değerleme raporu uygulaması ile Türkiye’den yurt dışında yapılan konut satışlarına şeffaflık getirilerek yabancı alıcıların olası yüksek fiyat ve güvensizlik ortamından korunması ve Türkiye’nin bu alandaki marka kimliğinin pekiştirilmesi amaçlanıyor.